Nowa strona Publicznego Przedszkola w Chróścicach
Przedszkole promujące zdrowie
W roku szkolnym 2013/2014 nasze przedszkole podjęło działania mające na celu przystąpienie placówki do sieci szkół promujących zdrowie. Koncepcja takiej instytucji narodziła się w Europie . Polska została przyjęta do europejskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie jako jeden z pierwszych krajów. Uczestniczymy więc w ogólnoświatowych wysiłkach dla tworzenia dobrej edukacji, wzmacniającej potencjał zdrowotny dzieci, ich rodziców oraz pracowników przedszkola.
Nasze przedszkole w szczególności podejmuje wspólne działania dla poprawy zdrowia i samopoczucia przez:
Dzieci uczą się jak zdrowiej i lepiej żyć, a także , zachęcają innych w swym otoczeniu, zwłaszcza rodziców do podobnych działań
Podstawą pracy Szkoły Promujące Zdrowie jest integracja całej społeczności przedszkolnej. Przyjazna atmosfera, dobre samopoczucie, bezpieczeństwo, właściwe interakcje to nieodłączne elementy pracy tych placówek.
PROMOCJA ZDROWIA – realizacja zadań w roku szkolnym 2015/2016
"Zdrowym być – ćwiczenia sprawiają nam radość”- „ Zwiększenie aktywności ruchowej wśród dzieci oraz wiedzy dzieci na temat aktywnych form spędzania czasu wolnego”
PROMOCJA ZDROWIA – realizacja zadań w roku szkolnym 2014/2015
Zasady zdrowego żywienia – Dziesięcioro przykazań zdrowotnych:
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta jest kluczem do zdrowia. Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 3 – 5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
3. Znaczną część Twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa. Codziennie jedz również owoce.
4. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube kasze) powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii.
5. Codziennie co najmniej dwa razy dziennie spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry czy sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie oleju rzepakowego i margaryn miękkich.
7. Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli.
9. Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody) – minimum 2 litry dziennie.
10. Unikaj alkoholu.
PROMOCJA ZDROWIA-
realizacji zadań w roku szkolnym 2013/2014
REALIZACJA
W roku szkolnym 2013/2014 zajęliśmy się promocją zdrowia poprzez zdrowe odżywianie. „Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki”.
W ramach projektu odbywał się cykliczne zajęcia z dziećmi wzbogacające wiedzę na temat zdrowego odżywiania, prowadzono szereg zajęć z udziałem rodziców. Kiszenie kapusty, Marchewkowa uczta Owocowe witaminki, owocowe chipsy, zapoznano dzieci i rodziców z piramida zdrowego żywienia, zorganizowano w salach kąciki tematyczne ze zdrowa żywnością, wprowadzono zwyczaj owocowych rodzinek.
Ponadto odbywało się szereg wycieczek do sadów i ogrodów, sklepów spożywczych, w których dzieci mogły wyodrębniać zdrowe dla nich produkty. Na zajęciach dzieci układały obrazkowe , zdrowe jadłospisy, samodzielnie przygotowywały sałatki, kanapki i zdrowe desery.
W czasie realizacji odbywały się zajęcia z pielęgniarką, stomatologiem. W ramach projektu prowadzono warsztaty dla rodziców z dietetykiem. Zorganizowano wspólne spotkania z partnerami, uczestniczono w przeglądzie wiedzy na temat zdrowia w Publicznym Przedszkolu w Brzeziu
Zorganizowano wspólnie z rodzicami jesienny piknik zdrowia oraz również z udziałem rodziców uroczyste podsumowanie rocznego projektu w trakcie, którego dzieci prezentowały teatrzyki o zdrowiu. Do udziału w zabawie zaproszono dzieci z Zespołu Szkół w Chróścicach młodzież z Zespołu Szkół w Dobrzeniu Wielkim oraz dzieci z Niepublicznego Przedszkola w Chróścicach.
Bardzo ciekawym przedsięwzięciem było zorganizowanie na przełomie maja/czerwca turnusu rehabilitacyjnego w Suchym Borze. Działania zdrowotne prezentowane są również w ramach programu : „Akademia Zdrowego Przedszkolaka” , które na bieżąco śledzą rodzice dzieci.
Uzyskanych efekty:
Zmiana świadomości w zakresie zdrowego odżywiania się całej społeczności przedszkolnej
Przełamanie niechęci dzieci do spożywania ciemnego pieczywa, kasz, surówek i wody do picia.